Menu Sluiten

Opgelost: Gigaset telefoonboek verstoring

MELDING 8:30 uur Op dit moment is er sprake van een verstoring in onze voice hardware ondersteunende dienstverlening. Deze verstoring heeft betrekking op de werking van het Gigaset telefoonboek voor alle gebruikers van deze toestellen.

Er is een workaround mogelijk, namelijk door de volgende stappen uit te voeren:

– Log in op de webinterface van de N510/N720.

Als telefoonboek URL staat er nu: https://gigaset.htng.nl/*TOKEN*

– het stukje “gigaset.htng.nl” kan vervangen worden door de provisoiningsurl ZONDER HTTPS, maar gewoon HTTP bijvoorbeeld: http://provisioning.businessnet.cloud/*TOKEN*

Alleen het domein dient dus aangepast te worden.

AFMELDING 16:15 uur De verstoring is opgelost. Voor reeds actieve toestellen geldt dat een Gigaset N510 weer juist zal functioneren na het opnieuw koppelen van de kanalen en een reboot van het toestel. Na de reboot zal het toestel opnieuw de provisioning, en daarmee de juiste URL ophalen. Voor de Gigaset N720 is het advies om de kanalen opnieuw te koppelen en in de webinterface de URL handmatig aan te passen volgens de eerder aangegeven workaround. Dit advies komt voort uit het feit dat een benodigde factory reset om de configuratie op te halen, ook veelal reeds bestaande complexere configuraties ongedaan maakt.