Menu Sluiten

Opgelost: Verstoring Ziggo

MELDING 8:30 Op dit moment is er sprake van een verstoring. Deze verstoring heeft vooralsnog betrekking op het ondervinden van packetloss of een klapperende lijn in afgenomen Ziggo verbindingen voor een deel van de klanten.
Onze engineers hebben reeds contact gehad met de leverancier. Zij geven aan het probleem in onderzoek te hebben. De verwachte oplostijd is op dit moment nog niet af te geven.

Wij zullen u omstreeks 09:30 of eerder voorzien van een update op de status van de verstoring.
Er zijn helaas geen workarounds mogelijk.

Onze excuses voor het ongemak.

UPDATE 9:24 Wij hebben nog geen nieuwe concrete informatie verkregen vanuit de leverancier. Het onderzoek is daar nog gaande.

UPDATE 9:39 Ziggo heeft aangegeven dat ze een mogelijke oorzaak hebben gevonden in een defect module in het core netwerk. Dit defect zorgt voor een verhoogde CPU en memory load. Er wordt gekeken naar een mogelijke workaround en vervanging als permanente oplossing.
Men kon hiervoor nog geen tijden afgeven. Wij houden u op de hoogte bij nieuwe updates.

UPDATE 10:33 Ziggo heeft zojuist de lijnmodule van een herstart voorzien. Dit leek het probleem even te hebben verholpen, maar Ziggo geeft aan dat er toch weer packetloss optreedt. Het onderzoek wordt weer voortgezet. Zodra wij nieuwe informatie hebben, voorzien wij u van een nieuwe update.

UPDATE 12:20 Er is nu een Ziggo engineer met een nieuwe module onderweg naar de betreffende core router. Een verwachte oplostijd is helaas nog niet af te geven. Zodra we nieuwe informatie hebben, voorzien wij u van een nieuwe update.

AFMELDING 15:00 Ziggo geeft aan dat het probleem verholpen is. Zij hebben de defecte module in het core netwerk vervangen. Volgens onze bevindingen is de verstoring opgelost.