Menu Sluiten

Opgelost: Verstoring op mobiele diensten

MELDING 13:10 uur Op dit moment is er sprake van een verstoring. Deze verstoring heeft vooralsnog betrekking op mobiele diensten, voor een deel van de de klanten op de dienst mobiel en vast/mobiel.
Onze engineers hebben het probleem in onderzoek. De verwachte oplostijd is op dit moment nog niet af te geven.

Wij zullen u omstreeks 13:30 of eerder voorzien van een update op de status van de verstoring.
Er zijn helaas geen workarounds mogelijk.

Onze excuses voor het ongemak.

UPDATE 13:39 uur Het probleem lijkt zich vooral af te spelen op het LTE/4G netwerk. Terugschakelen naar 3G lijkt te problemen te verminderen. Ook lijkt KPN soortgelijke problemen te ervaren. Ondertussen zijn onze engineers in nauw contact met KPN voor verder onderzoek. Wij zullen u omstreeks 14:15 of eerder van een nieuwe update voorzien.

UPDATE 14:25 uur De problemen zijn nog niet opgelost. LTE/4G blijft het grootste probleem, maar er worden ook problemen ondervonden met het bellen en gebeld worden. Klanten zijn teruggeschakeld van 4G naar 3G, wat voor een grote toename heeft gezorgd op het 3G netwerk. Op dit moment zijn onze engineers specifieke data aan het blokkeren om te kijken of dit de load op het netwerk wegneemt. Onze engineers zijn nog steeds in nauw contact met KPN. Wij zullen u omstreeks 15:00 of eerder van een nieuwe update voorzien.

UPDATE 15:00 uur De problemen zijn begonnen met een verstoring bij KPN. De verstoring bij KPN is verholpen, echter de koppeling tussen BusinessNet en KPN is overbelast doordat alle devices zich opnieuw aanmelden op ons netwerk. Om deze reden vragen wij niet terug te schakelen naar 3G, want dit zorgt voor extra belasting op ons netwerk. Op dit moment werkt ongeveer 75% van de datasessies. De impact op telefonie is waarschijnlijk hoger. Wij werken nog steeds nauw samen met KPN om de sims die niet werken in batches weer online te krijgen. De verwachte oplostijd is 1 uur. Wij zullen u omstreeks 15:45 of eerder van een nieuwe update voorzien.

UPDATE 15:45 uur KPN heeft inmiddels meerdere configuraties doorgevoerd, waardoor wij het aantal aanmeldingen stroomlijnen. Het lijkt er op dat dit een positief effect heeft op de load en het aantal succesvolle calls.

Wij zullen u omstreeks 16:30 of eerder van een nieuwe update voorzien.

UPDATE 16:24 uur De dienst lijkt hersteld. Gebruikers die nog problemen ondervinden kunnen hun handset resetten mochten zij nog problemen ondervinden. Dit moet voor gebruikers die nog problemen ondervinden de oplossing zijn.

Wij zullen u omstreeks 17:00 of eerder van een nieuwe update voorzien.

AFMELDING 16:47 uur Onze engineers constateren een volledig herstel van de dienst. Mocht je alsnog problemen ondervinden, ook na een heropstart van het toestel, verzoeken wij je om contact met ons op te nemen.